Oldal kiválasztása

L Á T N I V A L Ó K

______________________

Pag-sziget a Kvarner-öböl déli részén kezdődik és egészen Zadarig tart. Horvátországi felmérések szerint Pag-szigeten élnek a legtovább az emberek és itt mindig süt a nap. Első benyomásként legtöbben a sziget szinte kősivatagra emlékeztető kopárságát emelik ki. De ez valóban csak az első benyomás. A szigetnek ma közel nyolcezer lakosa van, akik többnyire juhtenyésztésből, halászatból, szőlőtermesztésből és az idegenforgalomból élnek. Fontos bevételi forrást jelentenek a Pag városa melletti sólepárlók is.

A sziget meglepően gazdag látnivalókban, amelyek közül tipikus dalmát kisvárosi hangulatával kiemelkedik Pag városa. Pag 1443-tól szigorú geometriai szabályok szerint, reneszánsz stílusban épült, és gyönyörű városképét nagyrészt napjainkig megőrizte. Juraj Dalmatinac neves velencei építész készítette a terveket, akinek keze nyomát Dalmácia sok nagy városában felfedezhetjük. Pagot mali (=kicsi) Dubrovniknak is hívják a két város tervezési hasonlóságai miatt. Óvárosának maradványai, a Szent Margit bencés templom és a Szent György templom, valamint a XVI. századi arisztokrácia pazar villái és lakóépületei egytől egyig megtekintésre érdemesek.

SZEMÉLYES TIPPJEINK ÖNNEK PAG SZIGETEN >

A sziget emellett híres csaknem 300 kilométernyi tengerpartján található, gyönyörű strandjairól. Választhatunk a nyugati part élénk forgalmú strandjai és a sziget magányos öblei nyújtotta egyéni strandélmény között. A szigetnek földrajzi adottsága, hogy a strandok nem néznek egyenes vonalban a nyílt tenger felé, mert többségük a cikkcakkos, szigetnyúlványokkal tarkított partvonal valamelyik kicsi öblében van. A szigeten strandok egy része lassan mélyülő, ami ideális a fürdőzők egy részének, például a kisgyermekes családoknak, de találhatunk gyorsan mélyülő partszakaszokat is, mely az úszást kedvelőknek kedvez.

A  legnagyobb és legjobban felszerelt a Novalja közelében lévő, hosszan elnyúló, kavicsos Zrce strand, ahol igen magas színvonalú a szolgáltatás, akár szállodáról, akár egyszerű büféről legyen szó. Mivel ezt tekintik Horvátország legbulisabb strandjának, kiérdemelte a horvát Ibiza nevet. Délután kezdődik a strandbuli és hajnalig tart, profi dj-kkel. Itt található Horvátország két legismertebb szórakozóhelye, a Papaya és az Aquarius. Ugyanakkor Pagra jellemző, hogy számtalan eldugott, békés, strandolásra kitűnően alkalmas öböl várja a nyugodtabb kikapcsolódás híveit.

< A LEGJOBB STRANDOK PAG SZIGETEN

Aki az egészségével is törődni szeretne, az a pagi sóbányáknál gyógyhatású iszapfürdővel kényeztetheti magát, amely különösen a reumás panaszokat enyhíti. Gyönyörű szuvenírnek számít a pagi csipke, amelyet napjainkban is művészien készítenek az asszonyok Pag utcáin.

A sziget déli fele más arcot mutat, mint az északabbra fekvő területek. A kopárságot itt zöldellő erdők, dús szőlő- és gyümölcsültetvények váltják fel, a strandok pedig homokosak. Két aprócska, bájos települését, Povljanát és Vlasicit a érdemes meglátogatni.

kattintásra megnyílik a teljes galéria >